SEO… cât de multe sunt de spus despre acest proces în permanentă schimbare, care prin strategiile și tehnicile sale reușește să îmbunătățească vizibilitatea unui site în rezultatele motoarelor de căutare. Sau, altfel spus, care izbutește să apropie clienții de business, într-un mod care să nu strige „cumpără de la mine, acum, mai repede!”.
Și totuși, când ne gândim la optimizarea pentru motoarele de căutare (și aici vorbim îndeosebi de Google, care este cel mai mare și mai popular motor de căutare), ne vine în minte link building-ul extern. Cât de important este acesta? Păi, este. Dar fără sprijinul unei strategii on-page SEO, bine realizată și implementată, eficiența lui este pusă sub semnul întrebării. De aceea, în prezentul articol vom vorbi doar despre SEO on-page, un subiect care, credem noi, merită mai multă atenție.
Sursa foto: www.adstriangle.com
Mai exact, în cele ce urmează vei afla mai multe informații despre:
- Ce este SEO on-page
- Rolul keyword research în strategia SEO on-page
- Ce presupune keyword mapping
- Rolul meta-tags în strategia SEO on-page
- Strategia de link building intern
- Dimensiunea conținutului ca factor de ranking
- Punctele esențiale ale unui Audit SEO on-page
Ce reprezintă SEO on-page?
Update-urile Google, mai mici sau mai mari, cum sunt Panda, Penguin sau Hummingbird, au avut și au în continuare un scop comun: oferirea unei experiențe memorabile utilizatorului online. Așadar, acestea au pus presiune pe proprietarii de magazine online, provocându-i să-și îmbunătățească constant website-urile atât la nivel structural, cât și în ceea ce privește conținutul.
Sursă foto: www.training.adzentrix.com
Un site în anul 2020 trebuie să fie construit astfel încât utilizatorul lui să fie fericit – mulțumit de informația descoperită (ce răspunde corect căutărilor lui) și încântat de ușurința cu care o găsește. Aici intervine strategia on-page SEO.
On-page SEO reprezintă optimizarea paginilor unui site în vederea obținerii de trafic relevant și, implicit, a unei poziționări mai bune în motoarele de căutare.
Această practică acoperă, așa cum am spus și mai sus, aspecte tehnice (cum ar fi site architecture, website speed, mobile friendliness etc.) și aspecte ce țin de conținut (well-targeted content, keyword optimization, readability and UX etc.).
Când trebuie să te gândești la on-page SEO? Răspunsul scurt ar fi MEREU. Încă de la începutul creării unui site trebuie să se țină cont de anumite elemente, cum ar fi page structure, HTTPS, website speed. Apoi, este necesar ca site-ul să fie analizat periodic, îndeosebi după publicarea de conținut nou (de exemplu, noi articole de blog) și după update-urile Google. Asta chiar dacă este mândrul deținător al “rank #1” în rezultate, pentru că SEO este un proces continuu, ale cărui metode trebuie permanent adaptate și îmbunătățite!
Care este rolul keyword research în strategia SEO on-page?
Totul are un început – la fel și strategia SEO on-page! În cazul acesteia, startul este reprezentat de keyword research, etapă ce presupune găsirea cuvintelor/expresiilor cheie relevante pentru utilizatorii site-ului (cele pe care aceștia le vor căuta pe Google).
Deși pare un task simplu, keyword research-ul poate da bătăi de cap unei persoane cu prea puțină experiență în domeniu. Motivul principal este reprezentat de faptul că atât cuvintele cheie, cât și expresiile, trebuie să fie relevante pentru website astfel încât motorul de căutare și utilizatorii să înțeleagă corect ce se găsește pe fiecare pagină a acestuia. În ceea ce-l privește pe Google, dacă înțelege “the page topic” și i se pare totul corect, atunci va considera că site-ul merită mai multă atenție (și din partea utilizatorilor).
Sursă foto: www.ahrefs.com
În cazul în care se aleg cuvinte cheie care nu au legătură cu specificul website-ului sau cu nișa în care acesta se regăsește, atunci efectele nu sunt tocmai plăcute. Poate pe termen scurt strategia va da rezultate, însă pe termen lung se va pierde trafic, iar utilizatorii nu vor rămâne prea mult timp pe pagini.
Ce presupune keyword mapping?
Odată stabilit profilul de cuvinte cheie, atenția trebuie să se îndrepte către keyword mapping. Mai exact, trebuie să se repartizeze corect cuvintele cheie în pagini.
Este important să se targheteze prioritar paginile de servicii/produs. Una dintre marile greșeli în on-page SEO este îndreptarea utilizatorilor către paginile de blog, practică ce nu aduce beneficii campaniei, ci opusul. Repartizarea cuvintelor cheie trebuie făcută cu mare atenție încă de la început, astfel încât să se evite efectul de canibalizare (un mare inamic al unei campanii SEO).
Sursă foto: www.imarkinfotech.com
Ce reprezintă canibalizarea SEO? Canibalizarea apare atunci când mai multe pagini dintr-un site, fie el e-commerce sau de prezentare, rankează pentru același cuvânt cheie. Efectul este nociv pentru campania SEO, deoarece Google va fi confuz și nu va putea decide ce să afișeze utilizatorului la o căutare pe respectivul cuvânt. Astfel, va considera site-ul „neserios” și îi va afecta poziția în rezultate.
Care este rolul meta tags în strategia on-page SEO?
În SEO on-page, principalele meta tags ce necesită atenția specialistului SEO sunt: meta title (titlul unei pagini web trebuie să fie scurt, clar și descriptiv) și meta description (trebuie să ofere informații concise despre ce se va găsi pe pagină). Ambele meta tags trebuie să respecte recomandările Google privind dimensiunile. De asemenea, trebuie să fie personalizate în funcție de profilul de cuvinte cheie, cum este, de exemplu, mai jos.
Meta tags influențează indirect performanțele unui site și au un rol foarte important în ceea ce privește rata de click. Fiind afișate în pagina cu rezultate, ele au și efectul CTA (call to action), astfel că, dacă sunt corect realizate, au mari șanse să atragă utilizatorii doar prin intermediul textului.
Ce presupune strategia de link building intern?
Link building-ul nu vizează doar site-urile externe. Motorul de căutare poate învăța mai multe despre un site, construindu-și o părere despre structura acestuia, și prin intermediul link-urilor interne – cele ce leagă o pagină din site de alta/altele, tot din site. Link-urile interne sunt importante, de asemenea, și pentru utilizatori, ajutând în navigarea mai rapidă și în găsirea facilă a conținutului pe care aceștia îl doresc.
Pe lângă link-urile din homepage și menu, se pot adăuga link-uri și în conținutul de pe pagini, numite contextual links. Acestea îndreaptă utilizatorii către conținut asemănător, relevant pentru ei, și permit motoarelor de căutare să determine valoarea acestuia. Iată mai jos un exemplu!
Se poate observa faptul că există o ancoră „SEO” care conduce către landing page-ul care convertește, adică pe pagina de servicii SEO. Astfel, un utilizator interesat de astfel de servicii va ajunge mai ușor pe pagina dorită, iar Google va înțelege mai bine despre ce este vorba în pagina respectivă.
Cum se stabilesc ancorele text? Din moment ce s-a stabilit ce link trebuie să fie pe o pagină, este necesar să se determine corect ancora text. Se recomandă ca aceasta să fie plasată cât mai natural, pe un cuvânt cheie relevant, pentru că Google este suficient de isteț încât să înțeleagă faptul că textul din jurul ancorei spune chiar mai multe decât ancora în sine. De asemenea, este important să nu se exagereze cu inserarea de link-uri pe o pagină, iar ancorele text să fie mereu diferite (nu pe aceleași cuvinte).
Ce trebuie să știi despre dimensiunea conținutului ca factor de ranking?
În primul rând, pe fiecare pagină de pe un site trebuie să se găsească conținut de calitate, 100% original. Fiecare text trebuie realizat în funcție de planul de cuvinte cheie, după reguli specifice, și trebuie să fie SEO Friendly (structurat, cu ajutorul H1, H2, H3, ol-uri și ul-uri, astfel încât să asigure utilizatorului o experiență cât mai plăcută).
Sursă foto: www.sweor.com
În ceea ce privește dimensiune (lungimea) conținutului sunt multe de spus, existând în prezent ample discuții între specialiști în ceea ce privește acest subiect. Când vine vorba de conținutul de pe blog, lucrurile sunt mai clare: majoritatea recomandă ca dimensiunea unui articol de blog să depășească 1000 de cuvinte. Un articol de peste 2500 de cuvinte are cele mai bune șanse să primească mai mult trafic organic, așadar, dacă timpul permite, este indicat să se investească într-un astfel de conținut (Google vede cu ochi mai buni un articol mai mare, postat mai rar, decât mai multe articole de dimensiuni reduse, postate mai des).
Restul paginilor din site… aici este mai complicat! De regulă, tot specialiștii recomandă și în acest caz dimensiunile mai mari, însă fiecare pagină trebuie să aibă conținut adaptat specificului ei. Dacă, de exemplu, este vorba de o pagină de prezentare a unui serviciu, recomandarea este de cel puțin 500 de cuvinte (însă, în urma analizei competiției, se poate opta și pentru altă dimensiune a textului). Important este ca textul să fie corect structurat, coerent și ușor de parcurs, și însoțit de imagini corect optimizate. Dacă, în schimb, este vorba de o pagină de produs, este important ca aceasta să fie cât mai clară și să răspundă principalelor întrebări ale clientului (dimensiunea fiind, în acest caz, mai mică).
“Longer content isn’t always better” afirmă Ahrefs.com. În vederea fidelizării clienților și satisfacerii exigențelor motoarelor de căutare, este important să nu copiem informația și să concepem conținut fără sfârșit, care se transformă practic într-un labirint pentru utilizatori. Avem nevoie de informații utile, prezentate logic și etapizat, de scurtături și de posibilitatea ca utilizatorul să aleagă el dacă vrea să cunoască totul sau doar o parte din informația prezentată.
Ce presupune un audit SEO on-page?
Scopul unui audit SEO este de a analiza modul în care un site se poziționează în motoarele de căutare și de a identifica punctele slabe ale acestuia. Auditul evaluează conținutul, domeniu, accesibilitatea, tehnologia utilizată, autoritatea etc. și cuprinde mai multe etape, dintre care: auditul SEO on-page, auditul SEO off-page și analiza concurenței.
Cum astăzi ne concentrăm pe prima etapă, realizarea auditului on-page SEO, nu are sens să aducem în discuție restul pașilor necesari unei analize corecte, generale, a unui site. Subiectele au mai fost și vor fi dezbătute pe blogul Admarks (aici, de exemplu, poți vedea toți pașii necesari realizării unui audit SEO complet).
Sursă foto: www.seoclerk.com
Ce cuprinde un audit SEO on-page? În primul rând, acesta conține o scanare integrală a site-ului (SEO Crawl – scanare realizată în cadrul Admarks cu ajutorul tool-ului Screaming Frog SEO Spider). Apoi, cuprinde analiza:
- Accesibilității site-ului: robots.txt; coduri de stare HTTP (erori 404, de exemplu); recomandări redirectări 301; sitemap XML; arhitectura site-ului; viteza de încărcare a site-ului.
- Indexabilitatea site-ului: verificarea erorilor de indexare, a numărului paginilor indexate, a indexabilității paginilor în duplicate; recomandări privind indexarea paginilor ce generează conținut duplicat.
- Factorilor de ranking on page: forma URL-urilor și verificarea URL-urilor SEO Friendly; personalizarea URL-urilor conform cerințelor Google; identificarea URL-urilor care generează conținut duplicat și oferirea de soluții pentru rezolvarea acestor probleme; analiza conținutului site-ului și recomandări de optimizare a acestuia (densitate cuvinte cheie, dimensiune optimă raportată la tematica paginii, acuratețe gramaticală, tehnici de spam, canibalizare cuvinte cheie etc.); titlurile paginilor și meta descrierile acestora; rel=”canonical” link; elemente de paginație; optimizarea imaginilor; linkingul intern și cel cu trimitere în afara paginii (outlinks); tag-urile de structurare.
Fiecare element are o importanță aparte în ceea ce privește succesul unui campanii SEO, astfel că trebuie să fie analizat cu atenție de către un specialist. De exemplu:
- Fișierul robots.txt oferă informații esențiale despre site robotului motorului de căutare (este primul citit de către Google). Acesta trebuie să conțină și un link către sitemap, astfel încât site-ul să fie mai bine indexat, și să cuprindă, dacă este cazul, toate paginile care nu ar trebui indexate;
- Fiecare imagine din site trebuie să aibă un tag alt cu un text scurt descriptiv, ce oferă informații despre imagine. Tagul alt nu trebuie să fie duplicat de la o imagine la alta. Nu toate imaginile din site sunt importante – trebuie acordată o atenție deosebită celor cu produse/servicii;
- În personalizarea URL-urilor se ține cont de cerințele Google: eliminarea underscore și înlocuirea lor cu semnul -, eliminarea parametrilor speciali, crearea unor URL-uri curate, SEO friendly, integrarea unor cuvinte cheie relevante în denumirea URL-urilor;
- Rel =”canonical” link este important pentru evitarea indexăriii paginilor ce pot genera conținut duplicat;
- Analiza outlinks presupune verificarea autorității site-urilor către care se face trimiterea, relevanța link-urilor din punct de vedere al tematicii, calitatea ancorelor text, outlinks 404, linkuri dofollow sau nofollow;
- Analiza tag-urilor de structurare presupune verificarea relevanței headingurilor (H1, H2, H3), ordinii tag-urilor de structurare în pagină, optimizării tagurilor de structurare, integrării cuvintelor cheie în tag-uri etc.
Și lista explicațiilor poate continua. Înțelegerea on-page SEO și a întregului proces de auditare SEO on-page necesită timp și multiple încercări, precum și o permanentă informare privind exigențele motoarelor de căutare. De aceea, auditul trebuie lăsat în seama unui expert. În concluzie, dacă ai citit până aici pentru că ești interesat de SEO și vrei ca site-ul tău să beneficieze de expertiza unui specialist, nu ezita să ne contactezi.
Surse: