Traficul care vine în site-ul tău din motoarele de căutare ar trebui să fie întotdeauna o prioritate. Nu neapărat pentru că site-ul va arăta bine în clasamentele de specialitate, ci mai ales pentru că majoritatea utilizatorilor care caută un keyword sau o combinație de cuvinte în Google nu vor doar să afle informații, ci au și intenția de a cumpăra produsele despre care caută informații sau de a rezolva problemele pentru care caută soluții.
Tocmai din acest motiv este esențial să optimizezi site-ul sau magazinul online pentru a deveni cât mai atractiv pentru motoarele de căutare. Aici intră în scenă un audit SEO, care va identifica rapid problemele pe care le are site-ul tău și ale cărui concluzii vor sta la baza soluțiilor / procesului de remediere a problemelor găsite.
Un audit SEO on-page va lua în considerare analiza unor elemente precum:
- Optimizarea cuvintelor-cheie la nivel de conținut;
- Folosirea header tag-urilor H1, H2, H3 etc.;
- Page title-urile;
- Link-urile interne;
- Link-urile externe;
- Viteza de încărcare a paginilor;
- Compatibilitatea cu device-urile mobile;
- Meta descrierile;
- Sitemap-ul;
- Txt;
- Structura URL;
- Securitatea;
- Performanțele generale ale site-ului
…și așa mai departe.
De cealaltă parte, un audit SEO off-page va avea ca scop analiza unor aspecte precum:
- Numărul de backlink-uri;
- Autoritatea site-urilor din care vin backlink-urile;
- Analiza backlink-urilor (sunt de calitate sau nu?)
- Pattern-uri ale backlink-urilor
…și așa mai departe.
În ultimii ani motoarele de căutare și-au schimbat frecvent regulile și au facut modificări foarte dese la nivel de algoritmi, așa că nu ar fi o idee prea bună să încerci să faci singur această analiză, mai ales dacă nu ești expert în SEO.
Singura problemă care poate apărea în cazul unui audit SEO on-page ține de costurile implicate, însă există și varianta de a alege un audit SEO gratuit, care vine la pachet cu câteva avantaje suplimentare, comparativ cu un audit site plătit.
Mai jos găsești, așadar, o listă cu principalele avantaje ale unui audit SEO gratuit:
Posibilitatea de a evalua, la rândul tău, agenția sau specialistul SEO care face auditul
Acesta este unul dintre cele mai mari avantaje pe care le aduce un audit SEO gratuit. Fie că e făcut de un specialist SEO independent, fie că îl face o agenție specializată, un audit site gratuit îți oferă nu numai posibilitatea de a obține informații și recomandări utile, ci și posibilitatea de a evalua, la rândul tău, agenția sau specialistul SEO cu care lucrezi.
De ce este important acest aspect? În mare parte pentru că îți oferă posibilitatea de a te răzgândi, fără costuri suplimentare. Cu alte cuvinte, în funcție de relația stabilită și de gradul de satisfacție, poți decide să continui remedierea problemelor descoperite cu același expert/cu aceeași agenție sau, dimpotrivtă, să cauți pe altcineva.
Obții o listă de recomandări care te vor ajuta să remediezi problemele descoperite
Așa cum aminteam undeva mai sus, scopul unui audit SEO on-page este nu doar acela de a descoperi eventuale probleme, ci și de a oferi recomandări pentru remedierea acestora.
O agenție specializată nu doar că va stabili o întâlnire face-to-face, în cadrul căreia îți va prezenta problemele descoperite, ci îți va oferi și o listă de soluții pentru aceste probleme. De exemplu, dacă site-ul tău se încarcă greu, expertul SEO îți va explica de ce acest aspect reprezintă o problemă și îți va arăta, cu ajutorul unor exemple concrete, cum este afectat ranking-ul.
În urma unui audit SEO gratuit mai poți primi recomandări de remediere urgentă a unor eventuale probleme care țin de link-urile interne, densitatea cuvintelor cheie, optimizarea fotografiilor (dacă sunt prea mari, acestea pot afecta viteza de încărcare), implementare a certificatului SSL, de obținere a unor backlink-uri de calitate etc.
Obții feedback din partea unui profesionist, care îți va explica în cuvinte simple amănuntele greoaie, tehnice
La o simplă căutare pe Google vei descoperi că există o mulțime de tool-uri care oferă, printre altele, și posibilitatea de a analiza site-ul din punct de vedere SEO.
Deși e foarte adevărat că rezultatele obținute în acest mod pot fi valoroase (pentru că oferă informații utile), totuși pot apărea probleme atunci când îți dorești ca auditul să meargă mai în adâncime: de obicei o asemenea analiză este gratuită doar pentru o pagină, urmând să plătești dacă vrei să analizezi mai multe pagini.
În plus, concluziile îți vor fi prezentate într-un limbaj foarte tehnic, de specialitate, pe care, de regulă, e destul de greu să îl înțelegi dacă nu ai experiență în SEO.
Toate aceste probleme enumerate mai sus dispar, însă, în cazul unui audit SEO on-page făcut de un specialist sau de o agenție.
Un audit SEO gratuit nu îți consumă timpul
Un audit SEO profesionist este gata, de regulă, în câteva zile. Majoritatea companiilor nu au timpul sau resursele necesare pentru a analiza aspectele pe care le vizează un audit SEO on-page sau off-page.
Atunci când alegi un audit gratuit al site-ului, altcineva va face această analiză, iar tu va trebui doar să îți aloci timp pentru a afla care au fost problemele descoperite și care sunt soluțiile.
Regulile după care joacă Google sunt în continuă schimbare
Toate motoarele de căutare folosesc diverși algoritmi pentru ranking. Acești algoritmi se schimbă, însă, foarte des, în special pe fondul dorinței motoarele de căutare de a oferi o experiență din ce în ce mai bună utilizatorilor.
Modificările la nivel de algoritmi Google pot necesita regândirea și, în rare cazuri, chiar anularea strategiei SEO existente, prin urmare e bine să încerci să fii mereu informat, iar un audit SEO reprezintă o bună modalitate de a ține pasul și de a rămâne informat.
Așadar, acestea sunt, în linii mari, principalele avantaje ale unui audit SEO gratuit.
Îți recomandăm să faci un audit al site-ului cel puțin o dată pe an: așa cum am arătat anterior, pe de o parte acest lucru le va permite specialiștilor SEO să repare eventualele probleme critice care ar putea exista în site și, pe de altă parte, business-ul tău va rămâne vizibil pentru potențialii clienți și competitiv în raport cu concurența directă.