În ultima vreme tot mai multe agenții de digital marketing și specialiști SEO se confruntă cu solicitări de link building agresiv din partea clienților, așa că este foarte important să clarificăm câteva aspecte care țin de acest proces important în optimizarea off-page a unui website.
La o privire generală ar putea părea, într-adevăr, că acumularea unui număr cât mai mare de link-uri (și, implicit, scrierea unui număr cât mai mare de materiale de link building) este benefică indexării, însă lucrurile nu sunt chiar atât de simple.
Pentru a putea dezvolta o strategie SEO care să aibă rezultate cuantificabile, reale, va trebui să înțelegi că relevanța strategiei tale de link building are un impact major atât asupra vizibilității în motoarele de căutare, cât și asupra ranking-ului.
Tocmai de asta e important să „vânezi” relevanță și calitate, nu cantitate (ca fapt divers, un link pe un site cu un trust rank ridicat poate face cât 100 de link-uri de pe alte site-uri care nu se bucură de aceeași reputație).
Înainte de a vedea, însă, cum se construiește o strategie care să aibă rezultate reale, îți propunem să trecem în revistă câteva aspecte care le pot fi de ajutor atât celor care sunt la început de drum în SEO, cât și deținătorilor de businessuri online, care caută informații despre optimizare și promovare.
Ce înseamnă link building intern vs ce înseamnă link building extern
Pe scurt, link-urile interne sunt acele hyperlink-uri care direcționează cititorul către o pagină targetată din site, în timp ce link-urile externe sunt acele hyperlink-uri care fie direcționează cititorul către o pagină externă, cu un trust rank ridicat, fie – dacă vorbim despre materiale de link building – aduc utilizatori noi în site-ul tău din alte site-uri.
La prima vedere, link-urile externe din site-ul tău pot părea contra-intuitive (până la urmă de ce ai vrea ca utilizatorul să iasă din site-ul tău?), însă linking-ul de calitate, către materiale relevante, publicate pe site-uri cu autoritate, îi va indica motorului de căutare nu numai că site-ul tău intră în aceeași categorie de relevanță, ci îl va ajuta inclusiv să „își dea seama” unde anume se încadrează conținutul tău, din punct de vedere SEO.
Așa cum aminteam mai sus, e important să știi că și alte site-uri îți pot oferi link-uri externe. Cu alte cuvinte, ownerii/editorii altor site-uri pot să considere că tipul de conținut de pe site-ul tău este relevant și să facă trimitere către acesta. Aceste link-uri către site-ul tău sunt esențiale, pentru că îmbunătățesc Google ranking-ul.
- Beneficiile link-urilor interne
Link-urile interne vor ajuta utilizatorul să interacționeze mai mult cu site-ul tău, iar asta îl poate încuraja să devină fie follower, fie (acolo unde e cazul) client. Acest tip de link building ajută, de asemenea, și la creșterea autorității paginilor și a site-ului, în general.
De obicei link-urile interne sunt folosite și pe post de call-to-action. Cu alte cuvinte, poți folosi un link intern pentru a încuraja utilizatorul să afle mai multe despre subiectul respectiv sau îl poți îndemna să te contacteze pentru a cere mai multe informații sau pentru a vizualiza detalii despre un produs (dacă vorbim despre un magazin online).
Vizibilitatea și Google ranking-ul pot fi îmbunătățite prin adăugarea de link-uri interne, iar ancora (textul hyperlink-ului) e bine să fie un cuvânt sau un grup de cuvinte specifice și foarte descriptive, care să ajute crawlerele să înțeleagă mai bine site-ul.
Tot link-urile interne vor ajuta crawlerele să găsească și alte pagini din site-ul tău. O pagină care îi permite crawlerului să o parcurgă cu ușurință se va indexa bine, ceea ce înseamnă că pagina respectivă va fi adăugată în motoarele de căutare, iar site-ul tău va putea fi găsit de audiența targetată.
- Beneficiile link-urilor externe
Adăugarea de link-uri externe către site-uri cu un trust rank ridicat ajută la îmbunătățirea credibilității site-ului tău, în timp ce adăugarea de link-uri de tip spam are efect invers, adică șubrezește credibilitatea site-ului.
Pe scurt, deci, oferirea de link-uri nu afectează page rank-ul, câtă vreme conținutul (care trebuie să fie neapărat relevant) către care îl direcționezi pe utilizator provine din site-uri cu autoritate, credibilitate și cu o bună reputație online, în general.
Un link extern este și mai valoros dacă direcționeză către pagini populare și relevante, care sunt foarte bine indexate și au legătură cu conținutul pe care îl ai în site. Ideea? Cu cât un link este mai valoros, cu atât va pune umărul mai mult la îmbunătățirea autorității site-ului tău.
Lucrurile devin și mai interesante în cazul link-urilor care vin din partea altor site-uri: acestea (denumite și outbound links) cresc și mai mult credibilitatea site-ului tău pentru că fac dovada că tipul de conținut de pe site-ul tău e valoros.
Așadar, pe lângă faptul că link-urile externe sunt cruciale pentru strategia generală de SEO, ele te și ajută să ajungi mai ușor la audiența pe care o cauți, reprezentând o sursă excelentă de trafic gratuit.
Câteva lucruri despre link-urile dofollow și nofollow
Dacă vorbim despre link-uri trebuie să amintim neapărat și linkurile dofollow și nofollow.
Ce este un link nofollow
Link-urile nofollow sunt trimiteri către o pagină/domeniu care pot fi accesate de utilizatori, însă din punct de vedere SEO nu au niciun fel de valoare. Cu alte cuvinte, link-urile nofollow nu influențează poziția site-ului tău în Google.
Ce este un link dofollow
Link-urile dofollow, spre deosebire de cele nofollow, influențează poziția în Google pentru că sunt luate în considerare de crawlere. Aceasta este explicația și pentru mesajele zilnice pe care probabil că și tu le primești în inbox și care sună, invariabil, la fel: „moderează comentariul”.
Cea mai mare parte a acestor comentarii au ca scop tocmai obținerea de backlink-uri: în momentul în care cineva (fie că e o persoană, fie că e un bot) comentează sub o pagină care are link-uri dofollow, iar comentariul conține, printre altele, și adresa web, acel comentariu va fi luat în considerare ca backlink valabil.
Cum se naște o strategie de link building câștigătoare
Fie că vorbim despre o strategie de link building intern, fie că vorbim despre o strategie de link building extern, regulile generale sunt, în linii mari, aceleași: tot ceea ce facem trebuie să pună accent pe calitate, relevanță și user focus.
Dacă vorbim de strategia de link building intern, atunci e bine să ții cont de câteva sfaturi generale, care te vor ajuta să pui bazele unui sistem de link-uri interne relevant și corect:
- Creează meniuri navigaționale clare
Ce înseamnă asta, mai precis? Înseamnă că ar trebui să îți împarți paginile în categorii și, acolo unde e cazul, în subcategorii. Acest lucru e relevant nu numai pentru arhitectura site-ului și pentru performanța ulterioară în motoarele de căutare, cât și pentru atragerea de followeri sau potențiali clienți.
Cu cât un utilizator poate naviga mai ușor în site, cu atât șansele ca acesta să se întoarcă sau să comande un produs din site-ul respectiv cresc.
- Optimizează corect
De exemplu, noi am inserat în diferite articole link-uri către pagina în care sunt detaliate serviciile SEO pe care le oferim pe structuri de cuvinte precum audit SEO și derivate. Asta înseamnă că am optimizat pe cuvinte cheie relevante pentru conținutul respectiv.
În concluzie, toate acele articole susțin pagina respectivă, de vreme ce abordează subiecte relevante pentru acest domeniu.
- Creează articole-satelit în jurul paginilor de vânzare
Ceea ce am descris mai sus trebuie reprodus și în site-ul tău: este esențial să creezi, la rândul tău, o structură de pagini care gravitează în jurul unei pagini importante/relevante pentru businessul tău, precum cea în care apar produsele și serviciile pe care le vinzi.
- Nu uita de conținutul cornerstone
Conținutul cornerstone este, practic, o pagină-părinte care face referire la alte pagini (paginile respective tratează, evident, același subiect). De exemplu, dacă ai 200 de articole în site despre SEO, ar fi o idee bună să creezi o pagină de resurse, care să le centralizeze în ordine cronologică.
Și, dacă în cazul link building-ului intern lucrurile sunt mai simple pentru că ai control asupra procesului, în cazul link building-ului extern trebuie să ai grijă la câteva lucruri pentru a te asigura că strategia pe care ai ales-o este cea câștigătoare.
- Respectă formatul optim al link-urilor externe
Pe scurt, în ancore e indicat să folosești keyword-uri descriptive, care să reflecte același subiect sau cuvintele cheie pe care încerci să le targetezi. De asemenea, nu e util și nici recomandat să folosești același keyword de fiecare dată pentru că asta ar putea atrage atenția detectoarelor de spam. Caută să folosești mai degrabă o varietate de ancore.
- Link-uri de calitate
În prezent, majoritatea motoarelor de căutare folosesc mai multe criterii pentru a evalua valoarea link-urilor externe, printre care și autoritatea, popularitatea, relevanța conținutului care leagă pagina sursă de pagina targetată, ancora folosită, relația de proprietate dintre domeniul sursă și domeniul targetat etc.
Prin urmare, dacă apelezi la o agenție sau la un expert pentru link building, asigură-te că link building-ul din advertoriale se face corect, adică urmând principii precum calitatea și relevanța.
- Conținut de calitate
Conținutul care atrage link-uri (cel din bloguri, mai ales) este foarte util din mai multe motive, pe care le-am detaliat, parțial și anterior. Totul este ca tipul de conținut ales să fie de calitate, adică relevant și informativ.
Dincolo de asta, nu uita ca, acolo unde este posibil, să folosești studii de piață, diagrame, infografice sau video-uri. Articolele care includ și astfel de elemente sunt considerate complete de motoarele de căutare, prin urmare și autoritatea dobândită va fi pe măsură.
- Guest blogging
Așa cum aminteam anterior, articolele de blog sunt valoroase atât pentru arhitectura site-ului, cât și pentru strategia SEO. În cazul guest blogging-ului nu trebuie decât să identifici site-uri/bloguri populare (care au același tip de conținut ca site-ul/blogul tău) și să vezi în ce măsură poți începe o colaborare.
- Nu pierde din vedere YouTube
Link-urile care provin din YouTube sunt foarte apreciate de algoritmii care dictează indexarea în motoarele de căutare. Creează conținut video (e mult mai ușor decât poate părea la prima vedere) și folosește-l pentru a pune bazele unei strategii de link building organice de promovare.
Ulterior va trebui să contactezi companii/publisheri care produc conținut asemănător și să încerci să dezvolți parteneriate pentru a-ți crește traficul și vizibilitatea.
În concluzie, chiar dacă informațiile prezentate mai sus pot părea, la prima vedere, generale, ele te vor ajuta să înțelegi principiile de bază ale unei strategii de link building SEO câștigătoare.
Tot ce îți rămâne de făcut după ce ai citit acest material este să identifici soluțiile care se pretează cel mai bine domeniului în care activează businessul tău online și să aplici mai apoi recomandările de mai sus pe domeniul tău. Succes!